1300 Пријавени филмови на МФФ Скопје 2020

Фотографијата е од филмот „Freedom, Romania“ од романскиот млад режисер Тимоти Сос.


Заврши отворениот повик за аплицирање на кратки филмови за автори до 24 години од целиот свет. Фестивалот ќе се одржи на 28 и 29 август во Скопје, Кинотека на Македонија, а селектираните филмови ќе бидат објавени во текот на утрешниот ден. На повикот пристигнаа вкупно 1300 филмови од млади и перспективни режисери од Македонија, Србија, Босна, Хрватска, Романија, Украина, Русија, Норвешка, Ирска, Шпанија, Франција, Германија, Америка, Бразил, Иран, Кина, Кореа, Јапонија. Фестивалот ќе селектира вкупно 20 кратки филмови распоредени во 3 програми и тоа: 10 во категорија домашна програма, 6 во кратки играни и 4 кратки документарци. Филмовите ќе се прикажуваат двата фестивалски дена со почеток од 20 часот.